Resources » Knowledge Sharing » Exam Papers

WBSSC TET child development and pedagogy sample solved questions


Posted Date: 02-Apr-2012  Last Updated:   Category: Exam Papers    
Author: Member Level: Gold    Points: 10 (Rs 4)


Looking for WBSSC TET child development and pedagogy sample solved questions? Get child psychology model papers which is a must in School Service Commission exam. Practise TET child development and pedagogy model MCQ here!

Child development and pedagogy MCQ is going to be a compulsory paper from this year's West Bengal School Service Commission exam for assistant teachers recruitments. The West Bengal School Service Commission is going to conduct child development and pedagogy test in the pattern of the central Teacher Eligibility Test or TET. All our child development and pedagogy sample multiple choice questions here formed strictly according to the TET child development and pedagogy question patterns. Since it is a completely new subject for the candidates of West Bengal SSC, students are often finding it very puzzling and difficult. If you practise these child development and pedagogy model MCQ papers, you will definitely be more confident while attending to the WBSSC TET child development and pedagogy questions in your actual examination. Work hard!



Child Development and Pedagogy model questions (MCQ) for WBSSC TET


Practise these WBSSC TET child development and pedagogy model questions yourself to judge your knowledge on the subject. The answers of the child development and pedagogy sample solved papers are given below.

1. The most difficult age for the development of a child is -
(a) Early childhood
(b) Teen age
(c) Young age
(d) Adult age

2. Heredity and atmosphere are correlate
(a) Companions
(b) Dependent
(c) Elders
(d) All of these

3. Which of the following factors comes in the way of girls' personal rights?
(a) Social Recognition
(b) Family
(c) Gender Difference
(d) All of these

4. Which of the following is not an accepted stage in Kohlberg's Theory of Moral Development?
(a) Interpersonal relations
(b) Individualism
(c) Social contract and social rights
(d) Universal principles

5. Which of the following is not considered a factor of cognition?
(a) Fear
(b) Retreat
(c) Anger
(d) Hunger



6. An ideal teacher should concentrate
(a) On teaching methods
(b) On the subject being taught
(c) On students and their behaviours
(d) On all of these

7. The motif of the concept of curricular flexibility is to benefit
(a) Disabled students
(b) Minority students
(c) Reserved castes
(d) All of these

8. Which of the following is not considered a tool for formative assessment
(a) Oral questions
(b) MCQ
(c) Assignments
(d) Projects

9. What do you understand by the term Peer Group?
(a) People of same profession
(b) Friends and acquaintances
(c) Family members and relatives
(d) All of these

10. A problem child has
(a) Pampering guardians
(b) Hereditary problems
(c) IQ problems
(d) Physical problems

Answers of WBSSC TET child development and pedagogy model questions

1. (b), 2. (d), 3. (d), 4. (c), 5. (b), 6. (d), 7. (a), 8. (b), 9. (d), 10. (a).
Related Resources:


Read related articles: WBSSC Question Papers    West Bengal School Service Commission    

Did you like this resource? Share it with your friends and show your love!




Responses to "WBSSC TET child development and pedagogy sample solved questions"
Feedbacks      

Post Comment:




  • Do not include your name, "with regards" etc in the comment. Write detailed comment, relevant to the topic.
  • No HTML formatting and links to other web sites are allowed.
  • This is a strictly moderated site. Absolutely no spam allowed.
  • Name:   Sign In to fill automatically.
    Email: (Will not be published, but required to validate comment)



    Type the numbers and letters shown on the left.


    Submit Article     Return to Article Index

    Active Members
    Today
      Last 7 Daysmore...

      Copyright © SpiderWorks Technologies Pvt Ltd., Kochi, India
      All Rights Reserved.